Το καλάθι μου

{{ order.total_quantity }} Προϊόντα

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.title }}

{{key}}

{{value}}

{{item.total_discounted_price}}
Τελικό Ποσό : {{order.final_cost}}
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

QUERCETIN ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΜΙΝΙΚΟ

Τι είναι η quercetin ή αλλιώς κουερσετίνη και ποια είναι η δράση της στις αλλεργίες;

Μπορεί να Συμβάλει στην Αντιμετώπιση των Αλλεργικών Συμπτωμάτων;

Η κουερσετίνη ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών  και είναι ένα αντιοξειδωτικό. Την quercetin την συναντάμε στα μήλα, τα κρεμμύδια και το κόκκινο κρασί. Είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, χάρη στις οποίες καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Θα δούμε αναλυτικά τα πιθανά οφέλη της κουερσετίνης ως προς τις αλλεργίες όπως αυτά φαίνονται σε διάφορες μελέτες. Ας απαντήσουμε όμως πρώτα σε ένα βασικό ερώτημα.

Τι είναι οι Αλλεργίες;

Οι αλλεργίες είναι μία απάντηση του ανοσοποιητικού σε μία κατά τα άλλα φυσιολογικά αβλαβή ουσία, όπως είναι η γύρη. Όταν αυτή η ουσία έρθει σε επαφή με τον βλεννογόνο της μύτης, του στόματος, του στομάχου ή των πνευμόνων ενός αλλεργικού ατόμου, αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση μίας ουσίας που ονομάζεται ισταμίνη.

Η ισταμίνη αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος η απελευθέρωσή της οδηγεί στα γνωστά συμπτώματα των αλλεργιών όπως το φτέρνισμα, τη φαγούρα, τα ερεθισμένα μάτια και άλλα. Τα αντισταμινικά ουσιαστικά προσπαθούν να σταματήσουν την αλλεργική αντίδραση μπλοκάροντας τη δράση της ισταμίνης.

Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχουν και φυσικές ουσίες που σταματούν τη δράση της ισταμίνης και μία από αυτές φαίνεται ότι είναι η κουερσετίνη.

Ποια είναι η δράση της Quercetin;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η quercetin όντως έχει αντισταμινικές ιδιότητες(1)(2)(3). Μπλοκάροντας την ισταμίνη, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Εκτός όμως από την ισταμίνη φαίνεται ότι εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στη διαδικασία της αλλεργίας μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού, καθώς αναστέλλει ένζυμα και διαμεσολαβητές της φλεγμονής, γεγονός που την κάνει ακόμα πιο αποτελεσματική(4).

Επίσης, σύμφωνα με μία μελέτη του 2017, η κουερσετίνη μείωσε τα αναπνευστικά συμπτώματα των αλλεργιών σε ποντίκια, ελαττώνοντας την φλεγμονώδη απόκριση στο αναπνευστικό(5).

Τέλος, υπάρχει και μία μελέτη όπου μειώθηκε η αναφυλακτική αντίδραση σε ποντίκια με αναφυλαξία στα φιστίκια(6).

Ωστόσο περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τη δράση της στους ανθρώπους.

Γενικά η quercetin διερευνάται για διάφορα άλλα οφέλη που έχει χάρη στις ισχυρές της αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες, όπως είναι η ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό, η αντιφλεγμονώδης δράση καθώς και η αντικαρκινική της δράση(7)(8).

Απορρόφηση quercetin

Η κουερσετίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, για αυτό το λόγο συνδυάζεται συνήθως με βιταμίνη C ή βρομελαΐνη για καλύτερη απορρόφηση(9)(10).

Εδώ να σημειώσουμε ότι και η ίδια η βρομελαΐνη, η οποία επίσης είναι φυτικό συστατικό και προέρχεται από τον ανανά, φαίνεται να έχει δράση ενάντια στις αλλεργίες του αναπνευστικού(11).

Ένα τέτοιο συμπλήρωμα είναι η quercetin της solgar η οποία συνδυάζει quercetin με βιταμίνη C και βρομελαΐνη και συμβάλει στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων όπως είναι η καταρροή και το φτάρνισμα.

Solgar Quercetin

Solgar Quercetin

 

Ημερήσια Δοσολογία Quercetin

Η συνηθισμένη ημερήσια δόση της quercetin για να έχουμε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα είναι 500mg-1.000mg(12).

Γενικά η Quercetin θεωρείται ασφαλής. Οι παρενέργειες συνήθως μπορεί να είναι πονοκέφαλος και ερεθισμός στο στομάχι. Πολύ υψηλές δόσεις κουερσετίνης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους νεφρούς. Συστήνεται να γίνεται διακοπή της λήψης ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι άνθρωποι με νεφρικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν την quercetin.

Επιπλέον επειδή παρουσιάζει διάφορες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα όπως αντιοβιοτικά, αντιπηκτικά, χημιοθεραπευτικά και κορτιζονούχα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν παίρνετε φάρμακα, πριν τη λήψη της κουερσετίνης.

Καταλήγοντας, η quercetin είναι ένα πολλά υποσχόμενο αντιοξειδωτικό, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα οφέλη της.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23333628/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18187018/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27187333/

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18026696/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20548131/

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470739/

(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710596/

(9) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Quercetin#section=Therapeutic-Uses

(10)https://www.foodandnutritionjournal.org/vol04nospl-issue-conf-october-2016/bioavailability-of-quercetin/

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870104/

(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20517329/

(13) https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/quercetin

x

Εγγραφείτε στο newsletter του
farmakeio express και κερδίστε κουπόνι
έκπτωσης αξίας 2€

EMAIL

Το κουπόνι μπορεί να εφαρμοστεί σε παραγγελίες αξίας άνω των 15€