Το καλάθι μου

{{ order.total_quantity }} Προϊόντα

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ item.title }}

{{key}}

{{value}}

{{item.total_discounted_price}}
Τελικό Ποσό : {{order.final_cost}}
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

Ρινικές Πλύσεις για τη Βουλωμένη μύτη και την Καταρροή

Ποιό διάλυμα να επιλέξετε για τις ρινικές πλύσεις;

Καθώς μπαίνει το φθινόπωρο και ο χειμώνας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ρινική συμφόρησή και την καταρροή. Ωστόσο, η βουλωμένη μύτη και η καταρροή μπορεί εκτός από το κρυολόγημα να οφείλονται και σε κάποια αλλεργία.

Οι ρινικές πλύσεις έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και μπορούν να σας βοηθήσουν.

Σκοπός των ρινικών πλύσεων είναι να καθαριστούν οι κοιλότητες της μύτης.  Χρησιμοποιούμε διαλύματα αλατόνερου, το οποίο καθώς κυλά μέσα στη ρινική κοιλότητα απομακρύνει βλέννες, κρούστες, ρύπους, τυχόν μικρόβια και αλλεργιογόνα.

 Οι ρινικές πλύσεις μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας:

• φυσιολογικό ορό 0,9% NaCl

• διαλύματα θαλασσινού νερού

• απλό διάλυμα αλατόνερου που φτιάχνουμε στο σπίτι

Οι πλύσεις με απλό νερό δε συνίστανται καθώς μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΟΣ

Ο φυσιολογικός ορός είναι ένα στείρο (χωρίς μικρόβια) διάλυμα χλωριούχου νατρίου (NaCl - αλάτι) 0,9% και κυκλοφορεί κανονικά στο εμπόριο σε μικρές ή μεγάλες συσκευασίες. Η εφαρμογή του φυσιολογικού ορού γίνεται με τη χρήση κάποιας συσκευής ή με τη βοήθεια μίας σύριγγας από τη οποία έχουμε πρώτα απομακρύνει τη βελόνα. Να θυμάστε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αλλάζετε την σύριγγα συχνά ή αν χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή να την καθαρίζετε και να την αφήσετε να στεγνώσει.

Οι αμπούλες φυσιολογικού ορού δεν είναι κατάλληλες για τους ενήλικες, καθώς δεν μπορεί να γίνει η εφαρμογή του διαλύματος με την κατάλληλη πίεση ώστε να καθαριστούν αποτελεσματικά οι ρινικές κοιλότητες.

ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τα διαλύματα για ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό διαφέρουν από τον απλό φυσιολογικό ορό στο ότι εκτός από χλωριούχο νάτριο (αλάτι-NaCl) περιέχουν και ευεργετικά μεταλλικά άλατα & ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Πώς όμως να αποφασίσετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Τα διαλύματα θαλασσινού νερού διαχωρίζονται σε ισότονα και υπέρτονα.

Ισότονα ονομάζονται τα διαλύματα αλατόνερου που η περιεκτικότητα τους σε αλάτι είναι 0,9% και είναι ίδια με αυτήν στον οργανισμό μας.

Υπέρτονα είναι τα διαλύματα αλατόνερου όπου η συγκέντρωση του άλατος ξεπερνά το 0,9% και συνήθως βλέπουμε συγκεντρώσεις 2,3% ή 3,1% όπως είναι το physiomer υπέρτονο, το sinomarin ent και το frezymar extra jet.

Ρινικές πλύσεις με Ισότονο ή Υπέρτονο διάλυμα; 

Υπέρτονα vs. Iσότονα Διαλύματα

Τόσο τα υπέρτονα όσο και τα ισότονα καθαρίζουν τις ρινικές κοιλότητες, ποιό όμως να επιλέξετε;

Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής:

• Χρησιμοποιείστε υπέρτονο εάν θέλετε να αποσυμφορήσετε τη βουλωμένη μύτη και να απομακρύνετε τη βλέννη σε περίπτωση παχύρρευστων ρινικών εκκρίσεων.

• Χρησιμοποιείστε ισότονο εάν θέλετε, εκτός από το να καθαρίσετε τις ρινικές κοιλότητες, να ενυδατώσετε το ρινικό βλεννογόνο. Επίσης τα ισότονα είναι καλύτερα εάν τα υπέρτονα σαν προκαλούν αίσθηση καύσου.

Τα ισότονα χρησιμοποιούνται περισσότερο για την καθημερινή υγιεινή της μύτης, σε καταρροή με υδαρείς ρινικές εκκρίσεις ή για την απομάκρυνση αλλεργιογόνων. Λόγω της χαμηλότερης συγκέντρωσης σε αλάτι, δεν απομακρύνουν υπερβολική ποσότητα υγρού και βλέννης από το βλεννογόνο. Ουσιαστικά ενυδατώνουν το ρινικό βλεννογόνο.  

Ένα παράδειγμα ισότονου διαλύματος είναι το PHYSIOMER normal το οποίο είναι κατάλληλο για τη ρινική καταρροή με άφθονες υδαρείς εκκρίσεις, το κρυολόγημα και την καθημερινή υγιεινή της μύτης. Επίσης είναι προσαρμοσμένο ακόμα και για τους ευαίσθητους ρινικούς βλεννογόνους.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση της βουλωμένης μύτης;

Τα υπέρτονα διαλύματα αποσυμφορούν τη βουλωμένη μύτη χάρη σε μία διαδικασία που ονομάζεται ώσμωση. Λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης σε αλάτι όταν το υπέρτονο ρινικό διάλυμα έρθει σε επαφή με το ρινικό βλεννογόνο προκαλεί τη μεταφορά της περίσσειας νερού από το βλεννογόνο προς τη ρινική κοιλότητα αποσυμφορώντας τη μύτη και αραιώνοντας την βλέννη που έχει συσσωρευτεί. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν μία ήπια αίσθηση καύσου στο βλεννογόνο κατά τη χρήση. Οπότε τα άτομα στα οποία ο βλεννογόνος έχει έντονη φλεγμονή ή είναι πολύ ευαίσθητος δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν, τουλάχιστον πριν συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα διαλύματα θαλασσινού νερού είναι το PHYSIOMER Υπέρτονο. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του κρυολογήματος, της ιγμορίτιδας και της αλλεργικής ρινίτιδας. Δεν προκαλεί εξάρτηση ούτε μεταβάλει το ρινικό βλεννογόνο. Χρησιμοποιείται ακόμα και σε περιπτώσεις εξάρτησης από φαρμακευτικά σκευάσματα με αποσυμφορητική δράση ή κορτιζονούχα σκευάσματα καθώς μειώνει τα φαινόμενα εξάρτησης.

Ένα άλλο διάλυμα αυτής της κατηγορίας είναι το SINOMARIN ENT, ένα επίσης κλινικά δοκιμασμένο ρινικό αποσυμφορητικό. Είναι υπέρτονο διάλυμα θαλασσινού νερού (2,3% σε NaCl) και είναι ιδανικό σε περιπτώσεις παχύρρευστων ή πυωδών ρινικών εκκρίσεων. Αποσυµφορεί και καθαρίζει διεξοδικά τις ρινικές κοιλότητες. Σε αυτό το διάλυμα η εκτόξευση του διαλύματος από το ρύγχος είναι πιο δυναμική, αποµακρύνοντας κρούστες, βλέννες και παθογόνους παράγοντες που έχουν παγιδευτεί σε αυτές.

Τέλος υπάρχουν οι ρινικές πλύσεις υπέρτονων διαλυμάτων που έχουν και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου όπως το PHYSIOMER ΥΠΕΡΤΟΝΟ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ  για άμεση ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση. Συνδυάζει τις αποσυμφορητικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού με την αναζωογονητική δράση του φυσικού αρώματος ευκαλύπτου/μέντας και είναι κατάλληλο για τη ρινική συμφόρηση, το κρυολόγημα και την ιγμορίτιδα.

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ισότονο διάλυμα για παχύρρευστες εκκρίσεις, κατάλληλο είναι το PHYSIOMER JET FORT.  Ενώ είναι ισότονο, η ένταση του ψεκασμού είναι αρκετά ισχυρή για να απομακρύνει τις κολλώδεις εκκρίσεις του κρυολογήματος χάρη στον έντονο ψεκασμό. Το διάλυμα PHYSIOMER καταπραΰνει τον ερεθισμένο ρινικό βλεννογόνο.

Τελικά εσείς θα επιλέξετε όποιο ταιριάζει καλύτερα και είναι περισσότερο ανεκτό από τον οργανισμό σας.

Τα διαλύματα θαλασσινού νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι είτε αποστειρωμένα είτε υψηλής καθαρότητας σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Τρόπος χρήσης ρινικών πλύσεων με θαλασσινό νερό:

1. Σκύψτε πάνω από το νιπτήρα

2. Γυρίστε το κεφάλι από τη μία πλευρά

3. Τοποθετήστε απαλά το ρύγχος του μπουκαλιού ή της σύριγγας μέσα στο πάνω ρουθούνι και πιέστε σταθερά. Ψεκάστε στο πάνω ρουθούνι για 2-3 δευτερόλεπτα.

Δηλαδή: Για το αριστερό ρουθούνι στρίψτε το κεφάλι προς τα δεξιά, έτσι ώστε το αριστερό ρουθούνι να είναι στην επάνω πλευρά.

4. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για το άλλο ρουθούνι.

5. Αφαιρέστε το ρύγχος από τη μύτη και επανέλθετε στην όρθια θέση αφήνοντας για μερικά δευτερόλεπτα το διάλυμα μέσα στη μύτη για να δράσει. Στη συνέχεια φυσήξτε την καλά.

6. Επαναλάβετε τη διαδικασία, εφόσον χρειαστεί.

7. Αφαιρέστε το ρύγχος από το μπουκάλι, ξεπλύνετέ το με ζεστό νερό και στεγνώστε το. Το ίδιο ισχύει και για τη σύριγγα. Επαναλάβετε μετά από κάθε χρήση.

ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟΥ

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε το διάλυμα με απλό νερό και αλάτι, τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε νερό αποσταγμένο ή αποστειρωμένο ή νερό που έχετε προηγουμένως βράσει για 3-5 λεπτα και αφήσει να κρυώσει, για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Στη συνέχεια προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και (προαιρετικά) στην άκρη του κουταλιού μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι από το νερό που προαναφέραμε. Το διάλυμα που θα χρησιμοποιήσετε καλύτερα να είναι φρέσκο κάθε φορά. Όπως και τον φυσιολογικό ορό, το εφαρμόζετε με σύριγγα ή συσκευή. Αυτό το διάλυμα ισχύει για τους ενήλικες.

Φάρμακα και ρινικές πλύσεις
Αν χρησιμοποιείτε ρινικά σπρέι φαρμάκων, τότε η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται μετά τη ρινική πλύση. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους, καθώς μπορούν να προσεγγίσουν και να δράσουν καλύτερα στο ρινικό βλεννογόνο. Πρέπει να περιμένετε περίπου 15 λεπτά μετά την πλύση για την εφαρμογή τους.

x

Εγγραφείτε στο newsletter του
farmakeio express και κερδίστε κουπόνι
έκπτωσης αξίας 2€

EMAIL

Το κουπόνι μπορεί να εφαρμοστεί σε παραγγελίες αξίας άνω των 15€